EL GUIRIGALLEl Guirigall
és un espai virtual que els Terratombats utilitzem com a futlletó virtual del CD "Mitjons blancs" per tal d'explicar i aprofundir en el significat de les nostres lletres. A continuació, doncs, podreu trobar les explicacions i els perquès de cada una de les peces que conformen l'EP2 "Mitjons blancs".

Mitjons blancs

Els mitjons blancs són una icona que sovint s’identifica amb una manera de fer d’aquells guiris que visitaven i visiten les nostres contrades, especialment a l’estiu, a la recerca de sol, platja i festa. Durant molt de temps, el nostre país ha viscut amagat de cara a aquests turistes, que tenen una visió distorsionada del país on van a estiuejar, esperant trobar-hi els toros, la sangria o les sevillanes.

Sovint hem de fer un esforç pedagògic per explicar-los on es troben i què és típic de casa nostra; per explicar-los que aquells tòpics que pensen trobar (i que troben en algunes situacions) no són propis de la nostra terra, que té una llengua, una cultura i unes tradicions que cal que coneguin si volen gaudir del país d’una manera més real i autèntica.

*Veure la lletra

*Músics que hi intervenen: Marc Poch, Raimon Marimon, Albert Ferrés, Carles Carpio, Oriol Aluja, Arnau Pons, Ricard Carles i Eric Herrera

*Enllaços relacionats:Vetlla, revetlla

Sant Joan és, sens dubte, una de les festes que més intensament es viu al nostre país. Considerada com una nit màgica, és l’entrada del solstici d’estiu i arreu es fan fogueres i hi arriba la Flama del Canigó, que és encesa la nit abans des d’aquest cim de la Catalunya Nord.

Una nit on es pot gaudir de la cultura popular, correfocs i revetlles al llarg i ample del país. A més, Sant Joan és el patró de les espectaculars festes de Ciutadella de Menorca, així com d’altres festivitats relacionades amb el foc i les falles, que la converteixen en la Festa Nacional dels Països Catalans.

*Veure la lletra

*Músics que hi intervenen: Marc Poch, Raimon Marimon, Albert Ferrés, Carles Carpio, Oriol Aluja, Arnau Pons, Ricard Carles, Eric Herrera i Albert Cirera

*Enllaços relacionats:Mira’m a la cara

Alçar-se sabent que avui pot ser un dia diferent. Un dia en què decideixes canviar el rumb de les coses, en què deixes de veure com la vida et passa per davant i passes a l’atac.

Un dia per ser valent, per fer un pas endavant, per mirar a la cara a la persona que t’estimes i fer-l’hi saber...

*Veure la lletra

*Músics que hi intervenen: Marc Poch, Raimon Marimon, Albert Ferrés, Carles Carpio, Oriol Aluja, Arnau Pons, Ricard Carles, Eric Herrera i Albert Cirera


Allioli

Sens dubte, una de les sales més típiques i internacionals de la cuina catalana, present arreu del país. L'allioli es diu que ve d'antic, i que romans i grecs ja feien anar la mà de morter. D’elaboració relativament senzilla, és un recurs que ofereix possibilitats gastronòmiques infinites.

L’allioli també ha estat inspiració de rondalles, romanços, cançons, sainets i poemes satírics, especialment per la significació sexual que se li atribueix.

*Veure la lletra

*Músics que hi intervenen: Marc Poch, Raimon Marimon, Albert Ferrés, Carles Carpio, Oriol Aluja, Arnau Pons, Ricard Carles i Eric Herrera.

*Enllaços relacionats:La Ratafia, Ai Maria!

La ratafia (o ratassia) és un licor de nous verdes que té un gran arrelament a casa nostra. Segurament molts dels nostres avantpassats més propers feien ratafia casolana; aquesta és una tradició que ha perdurat al llarg dels anys i que ha passat de pares a fills. Una infinitat d’herbes, barrejada amb aiguardent i nous verdes en són la recepta que se sol elaborar pels volts de Sant Joan i després de quaranta dies a sol i serena, es deixa reposar una temporada.

La ratafia és un licor especial, que avui en dia pretén ser recuperat a través de diferents iniciatives lúdiques i culturals. Concursos i fires de ratafia intenten recuperar el gust per fer ratafia.

*Veure la lletra

*Músics que hi intervenen: Marc Poch, Raimon Marimon, Albert Ferrés, Carles Carpio, Oriol Aluja, Arnau Pons, Ricard Carles, Eric Herrera i Albert Cirera

*Enllaços relacionats:

  • Jaume Fàbrega – El llibre de la Ratafia – Cossetània edicions